Welkom op Valvas.be
Welkom op Valvas. Aan wat kan u zich bij ons verwachten? Enkele duizenden links naar websites met een eventuele korte omschrijving onderverdeeld in meer dan 100 categorieën.

26 October 2013
Vannacht om 03u00 op 27 oktober gaat het winteruur terug in. De klok wordt één uur teruggedraaid.

19 October 2013
Op de staatsbegrafenis van Wilfried Martens hebben acht binnen- en buitenlandse toppolitici hulde gebracht aan de overleden Belgische ex-premier. De sprekers loofden Martens vooral als geëngageerd Vlaming, Belg en Europeaan. Onder meer Duits bondskanselier Angela Merkel, goed bevriend met Martens, bracht een persoonlijke boodschap. Zij zei dat ze "een vertrouweling en politieke vriend" is verloren.

19 October 2013

Een vliegtuig met elf personen aan boord is zaterdagnamiddag neergestort in Marchovelette (Fernelmont, provincie Namen). Het betreft tien parachutisten en een piloot. Dat heeft de brandweer van Namen bevestigd. Er zijn geen overlevenden.

De brandweer van Namen is iets voor 16.00 uur opgeroepen. Het zou gaan om een vliegtuig dat vertrokken was vanuit het vliegveld van Temploux, met parachutisten uit de buurt. Het vliegtuigje raakte geen woningen toen het neerstortte.

Het parket van Namen, een wetsdokter en andere technische specialisten zullen helpen met de identificatie van de slachtoffers en de oorzaak van het ongeval proberen te achterhalen. Een ooggetuige sprak van een afgebroken vleugel.

"Een coördinatiecomité is opgericht, maar er is geen telefoonnummer voor de families van de slachtoffers, aangezien zij zelf verwittigd zullen worden", aldus Laurence Mossiat.


17 October 2013
Het Zilverfonds, het fonds dat reserves aanlegt om het groeiend aantal pensioenen te kunnen financieren, is bijna blut. Momenteel beschikt het Zilverfonds over amper 14 miljard euro reserves, terwijl de meerkost van de vergrijzing op de pensioenen tegen 2060 zo'n 304 miljard euro zal bedragen. Dat betekent dat er al in 2018 geen geld meer zal zijn voor de uitbetaling van de pensioenen, berekende de Franstalige beurskrant l'Echo.

Wat is het Zilverfonds?

Het Zilverfonds is een fonds dat in 2001 werd opgericht om de impact van de vergrijzing op de pensioenen op te vangen. Op de website van het Zilverfonds klinkt het doel als volgt: 'Sinds 2010 wordt België immers geconfronteerd met de gevolgen van een demografische evolutie: de 'babyboom-generatie' bereikt de pensioenleeftijd terwijl het aantal jongeren dat zijn intrede maakt op de arbeidsmarkt daalt. Daardoor zal de afhankelijkheidsgraad – de verhouding tussen het aantal 65-plussers en de personen op arbeidsleeftijd – sterk toenemen van ongeveer 30 procent momenteel tot bijna 45 procent in 2030.'

Eenvoudig gezegd: in België betalen alle mensen met een job voor het pensioen van de ouderen. Het probleem is dat er meer mensen op pensioen zijn dan er werken, dus is de totale spaarpot voor het uitbetalen van de pensioenen te klein. Het tekort wordt aangevuld met de reserves van het Zilverfonds.

Wat is het probleem met die reserves?

Aanvankelijk werd het Zilverfonds gevuld met eenmalige ontvangsten, zoals de overname van het pensioenfonds van Belgacom door de federale regering. In 2005 besliste de regering om vanaf 2007 een vaste inkomst te plannen: een toewijzing van 0.3 procent van het bbp. In 2012 zou dat percentage zelfs verhoogd worden tot 1.3 procent. In werkelijkheid was er het voorbije jaar was geen overschot op de begroting en kreeg het fonds dus niks.

Het gevolg: een reserveberg van 'amper' veertien miljard euro, terwijl er tegen 2060 maar liefst 304 miljard euro nodig is om de vergrijzing te kunnen opvangen.

Hoe kunnen we dit oplossen?

Volgens consultant Roland Berger, die de studie voor l'Echo uitvoerde, moeten er andere oplossingen bedacht worden: een verhoging van de schuld, de premies verminderen of de economie structureel hervormen om meer mensen aan het werk te krijgen. Ook een verhoging van de effectieve pensioenleeftijd, een evolutie naar een hybride pensioenregime, of een versterking van de stimuli voor de tweede en derde pensioenpijler zijn mogelijk.

Kritiek

Het Zilverfonds kan al jaren rekenen op kritiek. Het werd dikwijls 'een lege doos' genoemd, omdat de reserves nooit het bedrag bereikten dat werkelijk nodig is om de vergrijzing op te vangen.


09 October 2013
Wilfried Martens, die negen regeringen leidde tussen 1979 en 1992, is op 77 jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. Martens, die ook voorzitter van de Europese Volkspartij was, had zich slechts enkele dagen geleden laten vervangen als voorzitter van de EVP.

01 October 2013
In het Remersdaal, vlak bij Maastricht, is een goederentrein met auto's ontspoord. Drie wagons braken door een reling van een brug en vielen zo'n 25 meter naar beneden. Er zijn geen slachtoffers, maar de schade is groot.

Het ongeluk gebeurde op een drukke goederenverbinding tussen Antwerpen en Duitsland. Op de wagons stonden tientallen nieuwe auto's.

Burgemeester Huub Broers van Voeren, waar Remersdaal onder valt, zei in het Radio 1 Journaal dat de dichtstbijzijnde bebouwing op honderd meter afstand ligt. Hij sprak van "een geluk bij een ongeluk".


21 July 2013
Vandaag op de nationale feestdag, exact 182 jaar na de eedaflegging van Leopold I, doet Albert II troonsafstand en legt Filip de eed af als 7de koning van België.

04 July 2013
Koning Albert II heeft in een toespraak aangekondigd dat hij op 21 juli de troon afstaat aan zijn zoon Prins Filip. De koning vindt dat hij te oud is geworden en dat zijn gezondheid hem niet meer in staat stelt om zijn rol in te vullen zoals hij dat zou willen.

09 May 2013
In een spannende wedstrijd waarbij Cercle Brugge lang gelijke tred hield met Genk won Genk de beker van Belgie met 0 - 2. Pas ver in de tweede helft viel het eerste doelpunt waarna Cercle kort daarna een tweede doelpunt op de counter te slikken kreeg.

31 March 2013
Vanacht om 02u00 start het zomeruur. We zetten de klok dan 1 uur vooruit naar 03u00.

Zondag 27 oktober draaien we om 03u00 de klok opnieuw één uur terug en begint opnieuw het winteruur.
Postnummers
Meteo
Krantenkoppen
Radiofrequenties
Officiële feestdagen
Zonsopgang
Zeetje
Learning at some schools is like drinking from a firehose.