Welkom op Valvas.be
Welkom op Valvas. Aan wat kan u zich bij ons verwachten? Enkele duizenden links naar websites met een eventuele korte omschrijving onderverdeeld in meer dan 100 categorieën.

28 March 2020
Ook ten tijde van de corona crisis staat de tijd niet stil. Zondag 29 maart om 2 uur zetten we de klok één uur vooruit naar 3 uur en begint het zomeruur.

27 March 2020
Op zondag 27 maart 1977 botsten 43 jaar geleden op de luchthaven van Tenerife twee Boeings 747 op elkaar. Hierbij lieten 583 mensen het leven. Slechts 61 passagiers van het Pan Am-toestel (American World Airways) overleefden de ramp. De meeste slachtoffers vielen in het toestel van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Tot op heden blijft dit de grootste ramp ooit in de geschiedenis van de luchtvaart.

De oorzaak van de ramp is te wijten aan mist eerder op de dag waardoor vluchten vertraging hadden opgelopen. Door miscommunicatie tussen de verkeerstoren en de piloten kwam een opstijgend vliegtuig in aanvaring met een ander toestel dat op dezelfde landingsbaan.

13 March 2020
Vanaf middernacht vrijdag 13 maart gaat België in lockdown. Alle cafés, horecazaken dienen om middernacht te sluiten. Aan de bevolking wordt gevraagd om binnen te blijven, zo veel mogelijk van thuis te werken, en enkel buiten te komen voor de hoogstnoodzakelijke verplaatsingen.
Enkel als we met z'n allen zo veel mogelijk in ons kot blijven krijgt het virus niet de kans om zich verder te verspreiden. Zo niet zullen heel wat mensen besmet geraken en bestaat de kans dat de huidige capaciteit van ziekenhuisbedden niet toereikend zal zijn om iedereen de nodige zorgen toe te dienen.

26 July 2019
Gisteren, op 25 juli 2019, werd de warmste temperatuur ooit, sinds het begin van de waarnemingen in 1830, in België waargenomen. In het Vlaams-Brabantse Begijnendijk steeg het kwik tot 41,8 ° Celsius. Tegelijk werd het record in Ukkel dat dateerde van 27 juni 1947 toen er 36,6 graden werd opgetekend met 3,1 graden overstegen tot 39,7 ° Celsius.

06 June 2019
Vandaag, 75 jaar geleden op dinsdag 6 juni 1944, startte de grootste amfibische invasie in de geschiedenis. Deze invasie, die de codenaam Overlord kreeg, luidde het begin van het einde van de tweede wereldoorlog in. Op die dag slaagden de geallieerden er in om voet aan wal te zetten van de kust van Normandië.
De landingsplaatsen van de Amerikanen kregen de namen Omaha en Utah, genoemd naar de plaats van afkomst van 2 officieren in de controlekamer. De stranden waar de Britten en de Canadezen gingen landen kregen namen van vissoorten, Sword(fish) en Gold(fish), oftewel zwaardvis en goudvis. De derde landingsplaats ging aanvankelijk Jelly(fish), wat kwal betekent, genoemd worden. Doch hier verzette Churchil zich tegen waardoor die werd hernoemd naar 'Juno' naar het liefje van de aanwezige Canadese Luitenant-Kolonel Dawnay.

31 May 2019
Exact 50 jaar geleden, op 31 mei 1969 opende wijlen koning Boudewijn plechtig de Kennedytunnel. Eind jaren 50 was de Waaslandtunnel, ook wel de "konijnenpijp" genoemd, de enige verbinding tussen de linker- en de rechteroever van de Schelde voor voertuigen ten noorden van de brug van Temse. Op dat moment slikte de Waaslandtunnel al zo'n 38.000 voertuigen per dag.
Nadat in 1958 het tracé van de E3 werd vastgelegd werd in 1963 gekozen voor de bouw van een tunnel om beide oevers te verbinden. Een jaar later, op 4 september 1964, begonnen de werken aan de tunnel.
Vandaag verwerkt de Kennedytunnel 160.000 voertuigen per dag. Oorspronkelijk was de verkeerscapaciteit berekend op 4.500 à 5.000 voertuigen per uur of 108.000 à 120.000 per dag.

16 April 2019
Op de wielerpiste van Aguascalientes in Mexico heeft Victor Campenaerts wielergeschiedenis geschreven. In één uur reed hij 55,089 km. Hiermee verbrak hij het vorige record dat op naam stond van Bradley Wiggins.

15 April 2019
Omstreeks 19u brak er brand uit onder het dak van de Notre-Dame kathedraal in Parijs. Vermoedelijk zijn herstellingswerken die aan de gang waren de oorzaak van de brand. De ganse dakconstructie bestaat uit eeuwenoude, houten balken die vuur gevat hebben. De brandweer van Parijs had alle moeite om het vuur onder controle te krijgen.
Door een koelbloedige aanpak wist men een groot aantal kunstwerken te evacueren en te redden van het vuur. De inspanning van de brandweer heeft er wel toe geleid dat de twee hoofdtorens zijn gevrijwaard gebleven. Het grootste gedeelte van de structuur is gevrijwaard gebleven maar vertoont zwaktes.
De Notre-Dame de Paris is letterlijk het centrum van Frankrijk. Het nulpunt van de Franse wegen dat dient als referentiepunt voor afstanden naar Parijs ligt aan de voet van de kathedraal.

11 April 2019
De Europese Unie verleent Groot Britannië uitstel voor de Brexit tot 31 oktober. Op deze manier is er een harde Brexit op vrijdag 12 maart vermeden. Als er tegen 31 oktober geen oplossing is gevonden om een harde Brexit te vermijden komt die er alsnog toch.

30 March 2019
Vanacht om 02u00 start het zomeruur. We zetten de klok dan 1 uur vooruit naar 03u00.

Zondag 27 oktober draaien we om 03u00 de klok opnieuw één uur terug en begint opnieuw het winteruur.
Postnummers
Meteo
Krantenkoppen
Radiofrequenties
Officiële feestdagen
Zonsopgang
Fabre Schildpad
Philosophy: Unintelligible answers to insoluble problems.