Wie zijn we?

Wens je in een leuke omgeving te squashen? Wil je eens tegen andere mensen spelen?

Double Yellow is een familiale sportclub. We vinden het belangrijk dat iedereen in onze club op zijn eigen manier kan genieten van de squashsport.

Zo hebben we een trainingsprogramma voor beginnende spelers, jong en oud. Ook onze ervaren spelers leven zich uit tijdens de training voor gevorderden en de competitiewedstrijden.

Het merendeel van onze leden zijn recreanten die meespelen in onze wekelijkse laddercompetitie. Tegen gevarieerde tegenstanders spelen, nieuwe kennissen maken en een sportieve hobby uitoefenen, is wat hen samenbrengt in onze gezellige club.

Bij ons vindt iedereen plezier in het meppen op die twee gele stipjes. Hopelijk heb jij ook snel de microbe te pakken en mogen we je binnenkort op onze courts verwelkomen.

Maand van de sportclub

Tijdens de maand september stellen wij ons clubaanbod gratis open voor nieuwelingen die eens willen proeven van onze wekelijkse activiteiten en beleving in onze sportclub.

Facebook      Instagram

Wat is squash?

Op YouTube bestaan verschillende goeie video's over wat de basis regels zijn van squash. Voor de beginnende spelers onder jullie zal dit een basis aangeven waarop je kan verder bouwen om de best mogelijke speler te worden.

Tijdens deze cursus overloopt men de basisregels en basisslagen die je moet aanleren om het beste van jezelf te kunnen geven op de court.

Ga snel kijken!

Voor meer gedetailleerde informatie over de spelregels in het Nederlands kan je ook hier terecht.

Jeugd Training

Op woensdagavond traint de beginnende jeugd van 18u tot 19:15. De gevorderde jeugd van 19:15u tot 20u30.

Op zaterdagvoormiddag traint de jeugd in verschillende niveaugroepen telkens voor één uur tussen 09u30 tot 12u30. Bij één trainer oefenen de allerkleinsten op balgevoel en leren ze het spel aan. De andere trainer verzorgt spelenderwijs de basisslagen van onze jeugdspelers.

Volwassenen Training

Op donderdagavond is er training voor beginnende volwassenen en kan je kiezen om te trainen van 20u tot 21u of van 21u tot 22u.

Op woensdagavond trainen gevorderde volwassenen van 20u30 tot 22u.

Door vele jaren ervaring en een nauwe samenwerking met Squash Vlaanderen, heeft onze club het label van erkende jeugdsquashclub en kunnen wij een kwalitatief programma aanbieden voor alle leeftijden en speelniveaus. Hierbij staan spelplezier, respect voor elkaar en het samenspelen steeds centraal. Onze gediplomeerde trainers staan klaar voor jou!

Mini Squash

Elke zaterdag van 9u30 tot 10u30 van september tot eind mei (niet tijdens schoolvakanties).

Leeftijd: van 5 a 6 jaar tot 9 jaar.   Prijs: 130 euro

Met behulp van moussen ballen, ballonnen, kleine rackets en allerhande spelmateriaal worden de eerste squashvaardigheden aangeleerd. Afgewisseld met veel spelletjes wordt ook aan de oog-hand coördinatie gewerkt.

Zaterdag Training

Tussen 9u30 en 12u30 van september tot juni (niet tijdens schoolvakanties).

Volgens leeftijd en niveau training in verschillende groepen, telkens voor 1 uur.

Leeftijd: van 10 tot 18 jaar.   Prijs: 150 euro

Met één lesgever per court worden alle verschillende slagen aangeleerd, met veel aandacht voor de juiste techniek. Die worden vervolgens toegepast in allerhande spelsituaties waardoor ook tactiek en wedstrijdritme aan bod komen.

Woensdag Training

Tussen 18u00 en 20u30 van september tot eind mei (niet tijdens schoolvakanties).

Volgens niveau training in verschillende groepen, telkens voor 1u15min.

Leeftijd: van 10 tot 18 jaar.   Prijs: 180 euro

De jeugdspelers van zaterdag hebben hierdoor de kans om 2x per week te trainen wat automatisch hun squash skills bevordert. En jongeren die zich voor de zaterdagtraining niet kunnen inschrijven, krijgen zo ook de mogelijkheid squash te ontdekken en te leren.

Al het materiaal, zoals squashrackets of squashbrillen, wordt gratis door de club ter beschikking gesteld tijdens deze groepstrainingen. De club moedigt deelnames aan jeugdtoernooien aan door het inschrijvingsgeld van alle spelers te betalen.

Heb je nog vragen, stuur dan een mailtje naar info@double-yellow.be

Ben jij een competitiespeler, recreant of nieuweling, onze club heeft een gepast aanbod voor iedereen.

Woensdag training

Tussen 20u30 en 22u van september tot eind juni (niet tijdens schoolvakanties)

Groepstraining voor competitiespelers

Leeftijd: vanaf 18 jaar prijs: -21 jaar 185 euro / +21 jaar 260 euro

Deze doorgedreven training zal ervoor zorgen dat jouw spel scherper, gevarieerder en efficiënter wordt. De verscheidenheid van slagen zal worden ingeoefend door het spelen van verplichte spelpatronen, waardoor die bij de speler ook geautomatiseerd worden. Dit zal spontaan resulteren naar een hogere persoonlijke ranking!

Donderdag training

Tussen 19u30 en 21u van september tot eind juni (niet tijdens schoolvakanties)

Groepstraining voor recreanten

Leeftijd: vanaf 18 jaar prijs: -21 jaar 185 euro / +21 jaar 260 euro

De trainingen zijn gemakkelijk toegankelijk gehouden en worden opgebouwd volgens de behoeften of het niveau van de deelnemers. Het is ook de ideale manier om een keer te squashen met andere mensen naast jouw vaste speelpartner. Het sociale aspect primeert boven de prestatie!

Boxen op zondag

Van september tot eind juni

Prijs: -21 jaar 130 euro / +21 jaar 150 euro

Tijdens de boxen op zondag voormiddag worden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Meer info vind je hier

Heb je nog vragen, stuur dan een mailtje naar info@double-yellow.be

Boxen op zondag

Tijdens de boxen op zondag voormiddag worden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. De leden worden ingedeeld in verschillende boxen. Dit zorgt ervoor dat iedereen speelt tegen tegenstanders van zijn eigen niveau. Zo kan je tegen veel verschillende mensen spelen op een ontspannen en vriendschappelijke manier.

Boxen Regelement
Uit respect voor de andere leden en om het vlot verloop van de boxen te garanderen, vragen we om het reglement door te nemen en na te leven. Het reglement kan je hier nalezen.
Boxen schema
Wanneer moet ik spelen? Hoe sta ik ervoor? Hoeveel punten heb ik? Je ziet het hier

Heb je nog vragen of wil je al gelijk eens langskomen, stuur dan een mailtje naar info@double-yellow.be

Interclub

Dit is een competitie van thuis- en uitwedstrijden, in verschillende divisies, van clubs die zijn aangesloten bij de Vlaamse squashfederatie. Onze club neemt hieraan deel met 2 ploegen.

Een ploeg bestaat telkens uit 4 spelers die elk een wedstrijd spelen volgens hun persoonlijke ranking. De thuiswedstrijden vinden steeds plaats op vrijdagavond om 20u. Na afloop wordt er nog gezellig nagepraat met een hapje en drankje.

Prijs inclusief eten:
Vaste speler: 100 euro
Reservespeler: 30 euro

Wil je zien hoe onze ploegen presteren of vernemen waar en wanneer je kan komen supporteren? Klik hieronder om alles te weten te komen over onze competitieploegen.

Hoeveel kost het?

  Jeugd / Student *   Volwassenen
Verplicht lidgeld (verzekering) €  30     €  35  
Boxen op zondag €  130     €  150  
Training woensdag €  185     €  260  
Training donderdag €  185     €  260  
Jeugdtraining woensdag €  180     €  -  
Jeugdtraining zaterdag €  150     €  -  
Mini Squash zaterdag €  130     €  -  
Interclub €  100     €  100  
Interclub Reserve €  30     €  30  

* geboren na 01/07/-21

Extra info over betaling

Mensen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming kunnen zich via de "Uitpas Mechelen" inschrijven voor een clubactiviteit aan een zéér voordelig tarief! Meer info hierover kan je bekomen bij onze penningmeester Guy Dethier.

Vergeet ook niet dat verschillende mutualiteiten een tussenkomst voorzien in het lidgeld. Bezorg tijdig het invulformulier van uw ziekenfonds aan een van de bestuursleden. (Het invulformulier is over het algemeen te downloaden via de website van uw mutualiteit).

Een gespreide betaling is steeds mogelijk na overleg met de penningmeester.

Wat krijg ik voor dat geld?

Klik hierboven op het onderdeel waar je meer informatie over wenst te krijgen

Verplicht lidgeld

Het verplichte lidgeld maakt je lid van onze club en van de Squash Vlaanderen. Dit geeft je toegang tot al het onderstaande:

  • squashboxen huren aan een gunstig tarief
  • 52 weken (of 1 jaar) verzekerd tijdens het squashen
  • jaarlijks gratis club T-shirt
  • mogelijkheid om deel te nemen aan toernooien
  • mogelijkheid om cursussen/bijscholingen te volgen

Boxen op zondag

Op zondag voormiddag worden de boxen gespeeld tussen 9u30 en 14u. Hierbij speel je vriendschappelijke wedstrijden tegen mensen op jouw niveau. Elke week speel je tegen iemand anders. Onze boxmeester tracht zo goed mogelijk rekening te houden met je voorkeuren en onbeschikbaarheden voor de planning van je wedstrijden.

Woensdag training

Op woensdagavond traint de beginnende jeugd van 18u tot 19:15. De gevorderde jeugd van 19:15u tot 20u30. De gevorderde volwassenen trainen van 20u30 tot 22u.

Donderdag training

Op donderdagavond is er training voor beginnende volwassenen en kan je kiezen om te trainen van 20u tot 21u of van 21u tot 22u.

Zaterdag jeugd training

Op zaterdagvoormiddag traint de jeugd in verschillende niveaugroepen telkens voor één uur tussen 09u30 tot 12u30. De trainer(s) verzorgt spelenderwijs de basisslagen van onze jeugdspelers.

Mini Squash zaterdag

Op zaterdagvoormiddag traint de jeugd in verschillende niveaugroepen telkens voor één uur tussen 09u30 tot 12u30. Bij één trainer oefenen de allerkleinsten ( 6 to 10 jaar) op balgevoel en leren ze het spel aan.

Interclub

Met een gezonde competitiegeest komen de meest lustige spelers van de club hun steentje bijdragen in de interclubploeg. In derde en vierde divisie spelen we met ploegen van 4 spelers tegen ploegen van andere clubs, zowel thuis als op verplaatsing. Deze wedstrijden gaan meestal door op vrijdagavond rond 20u. Gezelligheid en teamspirit zijn hier troef!

Wens je lid te worden?

Voel je je aangesproken om lid te worden, maar je hebt nog enige twijfels? Kom eens langs op een zondagvoormiddag en ervaar zelf hoe het er bij ons aan toe gaat.

Laat ons even iets weten voordat je langskomt via info@double-yellow.be , dan maken wij graag tijd om jou een rondleiding te geven in onze club.

In september en oktober is er eveneens de mogelijkheid om initiatielessen te volgen.

Ben je overtuigd? Klik dan hieronder om je in te schrijven.

Kalender

Onze jaarlijks terugkerende evenementen. Schrijf ze vast in uw agenda!

Boxen Regelement
Double-Yellow Open
15 oktober 2023
Mechelen
Squaghetti
24 februari 2024
't Kranske
Out-of-the-box
14 april 2024
De Vaart Open - Leuven

SQV Toernooi Kalender

Contact


Double Yellow

Sporthal IHAM

Bautersemstraat 57

B-2800 Mechelen

info@double-yellow.be

Google Maps


Bankrekening:

BE 20 9796 4562 7456

Sociale Media

Facebook

Instagram

Bestuur

Voorzitter:

Alexander Van Parys

Tel: 0472 433 417

PR en secretariaat:

Matthias Van Parys

Tel: 0472 433 423

Boxencompetitie:

Iddo Hoeve

Tel: 0485/88.45.05

Penningmeester:

Guy Dethier

Tel: 0499/71.44.04


Jeugd Bestuur

Guy Dethier

Tel: 0499/71.44.04

Valerie Verworst

Tel: 0472/426.330

Jeroen Driesens

Tel: 0479/246.854

Trainers

Jeroen Driesens

Tel: 0479/246.854

Guy Dethier

Tel: 0499/71.44.04

Eric Van Beveren

Tel: 0487/315.571

Valerie Verworst

Tel: 0472/426.330


Aanspreekpunt Integriteit (API)

Valerie Verworst

Tel: 0472/426.330

Handelings Protocol SQV

Niet alleen de leden maar ook de trainers, ouders, bestuursleden… kunnen bij een van onze API personen terecht met een vraag, vermoeden, klacht of vaststelling van grensoverschrijdend gedrag.

Het conflict zal in alle discretie en vertrouwen behandeld worden volgens het vlaggensysteem.

Sporten met grenzen - Instrumenten

Handelings Protocol SQV

Ethisch verantwoorde sportbeoefening: een prioriteit voor Double-Yellow

Iedereen die zich aansluit bij een sportclub wil op een kwaliteitsvolle, betaalbare, aangename en gezonde manier kunnen sporten en bewegen. Echter kan dit enkel in een context waar aandacht wordt besteed aan een aantal fundamentele ethische normen en waarden zoals respect en verdraagzaamheid. Naast de aandacht voor gezond sporten schenkt Double-Yellow dan ook de nodige aandacht aan het ethische aspect.

Maar wat is nu ethiek in de sport?

“Sporten op ethisch verantwoorde manier is sporten in overeenstemming met het geheel van positieve waarden en normen en daarmee verband houdende maatregelen die eenieder in acht moet nemen met het oog op de bewaring en bevordering van de individuele integriteit (fysieke, psychische en seksuele), fair play en sociale integriteit (solidariteit, diversiteit en inclusie).”

Waarom een gedragscode voor sportclubs?

Als sportclub richten wij ons tot de recreatieve sporter in al zijn diversiteit. Wij zijn er ons dan ook terdege bewust van dat sport voor een deel van onze leden een doel op zich is, voor andere leden een middel voor het verwezenlijken van andere doelstellingen. Wij bieden sport en beweging aan op zeer laagdrempelige wijze, in een aangename en ontspannen sfeer.

Double-Yellow vindt het daarom belangrijk dat elke sporter zich, binnen de sportclub, welkom en aanvaard voelt en met plezier en op zijn/haar eigen niveau op kwaliteitsvolle, recreatieve wijze de sporttak van zijn/haar keuze kan beoefenen.

In een tweede deel wenst Double-Yellow extra aandacht te geven aan het begrip ‘grensoverschrijdend gedrag in de sport' en heel specifiek aan ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport'. De begrippen worden uitgelegd, de verschillende types worden besproken en we stellen een aantal belangrijke gedragsregels voorop betreffende seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Indien er vragen zijn over deze gedragscode, aarzel zeker en vast niet ons deze te stellen.

Gedragscodes

voor sporters, lesgevers/trainers, begeleiders, ouders, bestuurders en supporters

SPORTERS
  • Omtrent houding:
    • Toon respect voor je trainer en begeleiders.
    • Toon respect voor je medespelers.
    • Wees trots op je club.
    • Kom naar de club om samen plezier te maken; niet om je af te reageren.
    • Pesten, racisme, discriminatie, agressie in woorden of daden, intimidatie en fysiek geweld worden niet geduld.
    • Focus op je mogelijkheden, niet op je tekortkomingen.
    • Gedraag je steeds op een waardige manier in de kleedkamer en op het veld.
    • Gebruik steeds een beleefd taalgebruik t.o.v. medespelers, scheidsrechters, trainers en supporters.
    • Help je medesporters, die het wat moeilijker hebben waar nodig, en moedig hen aan.
    • Durf de trainer/jeugdcoördinator aanspreken wanneer er iets schort of wanneer je niet goed in je vel zit.
    • Neem enthousiast deel aan het verenigingsleven van je club en je team.
    • Toon respect voor de vrijwilligers die zich voor jou inzetten in hun vrije tijd.
    • Maak schoon wat je vuil hebt gemaakt.
    • Vorm met je medesporters een hecht team, op en naast het veld.
    • Eet gezond en drink voldoende, zowel buiten als tijdens het sporten.
    • Neem geen dingen van een ander, dat is stelen.
  • Omtrent de training:
    • Regelmatig en op tijd aanwezig zijn.
    • Verwittig de trainer/jeugdcoördinator op tijd als je niet kan komen.
    • Help de trainer met het opruimen van het materiaal na de training.
    • Vraag uitleg aan de trainer als je iets niet begrijpt.
    • Kom naar de training met een propere clubuitrusting.
    • Geef je medespelers positieve kritiek; breek ze niet af wanneer ze een foutje maken.
    • Doe gemotiveerd mee aan alle oefeningen en geef je steeds 100%.
    • Lichamelijke hygiëne is belangrijk: neem een douche na het sporten en trek andere, propere kleren aan.
    • Draag zorg voor het clubmateriaal dat je mag gebruiken.
  • Omtrent de wedstrijd:
    • Onsportiviteit van een ander mag nooit een reden zijn om zelf onsportief te zijn.
    • Bekritiseer de beslissingen van de scheidsrechter niet.
    • Geef de tegenstrever en scheidsrechter een hand bij het einde van de wedstrijd.
    • Geef blijk van een sportieve attitude en een goede fair play houding naar alle partijen.
    • medespelers, trainers, scheidsrechters, ouders, supporters, tegenstrevers,…)
    • Wens, bij verlies, de tegenstander proficiat met de glimlach.
    • Wees blij met een overwinning, laat je niet ontmoedigen door een tegenslag.
    • Behandel je tegenstrever zoals je zelf behandeld zou willen worden.
    • Respecteer de spelregels en overtreed ze niet moedwillig
OUDERS / SUPPORTERS
  • hebben een voorbeeldfunctie:
    • Wees u bewust van uw voorbeeldfunctie.
    • Zorg ervoor dat uw gedrag sportief is.
    • Laat geen rommel achter.
    • Respecteer de beslissingen van de scheidsrechter.
    • Moedig uw kind aan de regels te volgen en respectvol te zijn.
    • Veroordeel elk gebruik van geweld.
  • dienen de sporters aan te moedigen:
    • Wees gul met lof voor inzet en prestatie.
    • Geef steeds positieve kritiek; breek sporters nooit af wanneer het eens wat minder loopt.
    • Maak een kind nooit belachelijk en scheld het niet uit als het een fout maakt gedurende een wedstrijd.
    • Focus op de mogelijkheden van de sporters; schenk niet te veel aandacht aan hun tekortkomingen.
    • Vermijd het gebruik van grove taal en het beledigen of belagen van sporters, trainers of scheidsrechters.
    • Wees supporter/ouder, geen trainer.
  • dienen positief betrokken te zijn:
    • Wijs medesupporters op een rustige manier op een fair gedrag.
    • Laat je mening horen op een constructieve manier.
    • Ken je plaats als ouder.
    • Respecteer de bestaande communicatiekanalen.
    • Gun jouw kind het plezier van de sport.
  • moeten de prestatie van hun sporter(s) kunnen relativeren:
    • Toon respect voor tegenstanders/tegenspelers, zonder hen zou er geen wedstrijd zijn.
    • Schat het talent van je sporter(s) naar waarde.
    • Leer je sporter dat je best doen even goed is als winnen.
    • Wees nederig in het verlies en bescheiden bij winst
BESTUURDERS
  • geven leden inspraak in het beleid van de club:
    • Luister niet alleen naar elkaar maar ook naar sporters, ouders, coaches,…
    • Toon bereidheid om leden bij het beleid van je club te betrekken (d.m.v. een oudercomité, jeugdcommissie,…)
  • bewaken de kwaliteit van de sportwerking in hun club:
    • Zoek gekwalificeerde lesgevers om de kwaliteit in de sportclub te garanderen.
    • Zorg ervoor dat het sportmateriaal en de accommodatie voldoet aan de veiligheidseisen en geschikt is voor alle jongeren.
    • Geef aan dat met het clubmateriaal zorgzaam dient te worden omgegaan.
  • zorgen voor een goed clubklimaat:
    • Zorg ervoor dat er gelijke mogelijkheden tot deelname in de sport bestaan voor alle sporters ongeacht hun vaardigheid, geslacht, leeftijd of handicap.
    • Zorg ervoor dat elk individu zich goed voelt binnen je club.
    • Wees luisterbereid en anticipeer op mogelijke problemen.
  • dragen de geldende ethische normen van de club uit:
    • Stel duidelijke regels en voorwaarden op voor je club. (vb. heb respect voor andere clubs, geen concurrentiestrijd)
    • Stimuleer fairplay binnen de club en wees zelf fair.
    • Duid een vertrouwenspersoon aan in de sportclub (ev. juridisch onderlegd).
TRAINER / LESGEVER
  • beschikt over de nodige sporttechnische capaciteiten:
    • Laat iedere sporter ontwikkelen op zijn niveau.
    • Differentieer waar mogelijk. Geef trainingen die aangepast zijn aan de leeftijd, het individueel ritme en de mogelijkheden.
    • Wees redelijk in je sportieve eisen.
    • Geef concrete en duidelijke tips aan je sporters.
    • Hou je uitleg eenvoudig. Pas je uitleg te allen tijde aan aan het niveau van je sporters.
    • Werk aan je eigen competentieniveau: school je regelmatig bij.
    • Werk met duidelijke afspraken en routine. Dit zorgt voor rust en vertrouwdheid bij je sporters.
  • behandelt elke sporter gelijkwaardig:
    • Toon belangstelling voor al je sporters.
    • Betrek elke sporter maximaal bij de training of wedstrijd.
    • Zorg voor een clubklimaat waarbinnen elke sporter wordt opgenomen.
    • Focus op de mogelijkheden van de sporters; schenk niet teveel aandacht aan hun tekortkomingen.
    • Vermijd dat getalenteerde spelers meer speel- en trainingstijd krijgen dan de andere. De minder goede sporters hebben zeker evenveel tijd nodig en hebben daar ook recht op.
  • is zich bewust van zijn opvoedkundige taak:
    • Besteed naast het aanleren van de sport ook aandacht aan het gedrag van je sporters tijdens de training.
    • Bewaak de fysieke en psychische integriteit van elke sporter.
    • Wees je er bewust van dat lesgeven in een G-club zich niet beperkt tot de training leiden.
    • Wees niet enkel verantwoordelijk voor uw eigen gedrag maar ook voor dat van uw atleten, hun ouders en fans.
    • Ontwikkel respect voor de vaardigheid van de tegenstander, voor de beslissingen van de scheidsrechter en voor de trainer van de tegenstander, voor het materiaal en de accommodatie.
    • Leer uw spelers dat de spelregels afspraken zijn waar niemand zich aan mag onttrekken; leer hen sportief te zijn. Leer hen niet enkel om te winnen, maar leer hen ook een waardig verliezer te zijn.
  • Heeft een voorbeeldfunctie binnen de sportclub:
    • Draag een gezonde levensstijl uit.
    • Rook niet en drink geen alcohol in het bijzijn van je sporters.
    • Keur verbaal en fysiek geweld af.
    • Wees een voorbeeld van Fair Play en Sportiviteit.
    • Heb oog voor de problematiek van je sporters.
  • Toont betrokkenheid:
    • Wees op de hoogte van wat er 'leeft' in je groep.
    • Houd rekening met de leefwereld van je sporters.
    • Respecteer het recht op privacy.
    • Geef aandacht aan de bezorgdheden van ouders en begeleiders.
    • Toon bereidheid tot samenwerking en communicatie met ouders, andere trainers, bestuurders,…
  • Zorgt voor een positieve sfeer:
    • Laat het spelplezier primeren op het resultaat van je sporters.
    • Sporten moet in de eerste plaats plezierig zijn; zorg voor voldoende spelelementen in je training.
    • Geef uw sporters de kans om kampioen te worden, maar geef ze ook de kans om geen kampioen te worden.
    • Behandel je sporters zoals je zelf behandeld zou willen worden.
    • Communiceer positief: ook non-verbaal!
    • Maak van de sportclub een plaats waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.
    • Doe je best om een veilige omgeving te creëren voor alle sporters.
NEEN TEGEN GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG!

Iedereen in de sport moet zich veilig voelen. Daarom is het voor Double-Yellow belangrijk elke vorm van ongewenst gedrag, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag, beledigingen, pesten, discriminatie, bedreiging en mishandeling zoveel mogelijk te voorkomen. En daarnaast moet duidelijk zijn hoe te handelen wanneer zich een incident voordoet. Double-Yellow vindt het belangrijk om sporters, sportbegeleiders en sportclubs daarin bij te staan.

Wanneer je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag is dat een teken dat de (sport)omgeving niet veilig meer is. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Direct signaleren en het in de openbaarheid brengen van grensoverschrijdend gedrag kan herhaling of het verergeren van de situatie voorkomen.

Double-Yellow wenst dan ook duiding te geven over het begrip grensoverschrijdend gedrag en wat dieper in te gaan op de verschillende types. Verder stellen we een aantal belangrijke gedragsregels voorop heel specifiek betreffende seksueel grensoverschrijdend gedrag

1. Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Sporten en grensoverschrijdend gedrag: er zou geen enkel verband tussen beide mogen zijn. Maar helaas is dat niet waar. Ook binnen de sport vinden incidenten plaats variërend van seksueel getinte opmerkingen tot aanrandingen, pesten, bedreigingen, discriminatie, mishandeling en belediging. Met grensoverschrijdend gedrag worden dan ook alle omgangsvormen bedoeld die door de persoon, die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren.

Grensoverschrijdend gedrag in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non verbale, digitale of fysieke zin, die:

  • door de persoon, die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren en/of
  • als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten én
  • plaatsvindt onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het beoefenen van de sport waar de spelregels/reglementen niet in voorzien.

Wanneer we het hebben over grensoverschrijdend gedrag staat de ervaring van de sporter centraal. Dit wil zeggen dat wanneer een sporter zegt ongewenst gedrag te ervaren dit altijd ernstig dient genomen te worden!

We onderscheiden een aantal verschillende types grensoverschrijdend gedrag:

1. Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Dit is elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele duiding dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.

2. Pesten

Pesten betreft alle vormen van intimiderend gedrag dat zich herhaalt en waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe te brengen en de andere persoon zich niet kan verdedigen tegen dit gedrag. De afgelopen jaren is er jammer genoeg een grote opgang in het digitaal pesten (sociale media).

3. Bedreigen

Pesten, discriminatie en/of belediging wordt bedreigen wanneer de andere persoon er bang van wordt en het een gevoel van onveiligheid veroorzaakt.

4. Discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Er zijn heel wat zaken die onder discriminatie vallen zoals disciriminatie op basis van leeftijd, seksuele gerichtheid, godsdienst en levensovertuiging, etniciteit, geslacht (gender), nationaliteit, handicap of chronische ziekte, politieke overtuiging,…

5. Mishandeling

In de sport vindt af en toe fysiek geweld plaats, zoals het onderuit halen van een tegenstander tijdens het voetballen. Echter is de grens te trekken op het moment dat het spel of de wedstrijd voorbij is. Mishandeling is het buiten de spel- en/of wedstrijdsituatie gebruiken van fysiek of psychisch geweld.

6. Belediging

Belediging kan verbaal, via gezichtsuitdrukking of met gebaren plaatsvinden.

2. Gedragsregels voor seksueel grensoverschrijdend gedrag

Double-Yellow neemt seksueel grensoverschrijdend gedrag heel ernstig. Zo stelt de sportfederatie een aantal gedragsregels voorop opgesteld voor sportbegeleiders. Echter dient elke persoon die deelneemt aan het sportclubgebeuren zich aan deze gedragsregels te houden, zodat elke sporter op een veilige en aangename sfeer kan sporten. De regels zijn gemaakt om de risico's op ongewenst gedrag te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Als sportclub kan je deze gedragsregels gebruiken om je visie omtrent dit onderwerp vorm te geven.

Gedragsregels seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • De sportbegeleider staat steeds in voor een omgeving die voor de sporter veilig aanvoelt.
  • De sportbegeleider tast de sporter nooit aan in zijn waardigheid én dringt nooit verder in in het privéleven van de sporter dan waar de sporter zelf toestemming voor geeft.
  • De sportbegeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover de sporter.
  • De sportbegeleider mag de sporter niet op een zodanige ongewenste wijze aanraken dat de sporter en/of de sportbegeleider deze aanraking als seksueel ervaren.
  • De sportbegeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale opmerkingen.
  • De sportbegeleider zal steeds met respect omgaan met de sporter alsook met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer.
  • Indien de sportbegeleider op de hoogte is van seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft hij de plicht de sporter te beschermen en hier melding van te maken, zodat zo snel mogelijk een einde aan het misbruik kan gesteld worden.
3. Wat kan je doen wanneer je (seksueel) grensoverschrijdend gedrag vaststelt?

Als je zelf te maken hebt (gehad) met grensoverschrijdend gedrag in je sportclub is het allereerst belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Erover praten is vaak moeilijk. Bekijk hoe je kunt zorgen dat het gedrag niet meer plaatsvindt. Kun je zelf aan de pleger duidelijk maken dat je niet van zijn gedrag of opmerkingen gediend bent? Of kun je er met iemand over praten met iemand die je vertrouwt? Ga na of er een vertrouwenspersoon beschikbaar is in je sportclub om je verhaal kwijt te kunnen. Een vriend of vriendin of iemand anders in de sportclub. Probeer samen op een rijtje te krijgen wat er gebeurt en wat je zou kunnen doen om de situatie te veranderen.

Als je liever met een onbekende wilt praten, kun je contact opnemen met een aantal personen/organisaties die je kunnen bijstaan met deskundig advies. Ze helpen je om de juiste stappen te zetten.

Op de website van Double-Yellow geeft de wegwijzer aan welke de stappen zijn die je kan ondernemen indien je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag:

www.s-sportrecreas.be/ethischsporten/wegwijzer

Ook als je als sportclub geconfronteerd wordt met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, aarzel dan zeker niet om de vertrouwenscontactpersoon van Double-Yellow of 1 van de instanties vermeld in de wegwijzer te contacteren. Zij zullen je zo snel mogelijk trachten verder te helpen!